Het zijn drukke tijden voor het Fieldlab RoSF. We zitten in ons derde jaar, en de tijd van oogsten komt in zicht. Daarmee verschuiven de activiteiten van Investeren naar Profileren. Wat gebeurd er allemaal?

Smart Factory Masterclasses: op zoek naar de Industry 4.0 versie van jezelf

Wat is een Smart Factory en hoe wordt je er zelf een? Die vraag staat centraal bij de Masterclasses die RoSF af en toe organiseert voor bedrijven die niet deel uitmaken van het eigen RoSF-consortium. Op zoek naar de Industry 4.0-versie van jezelf. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het eigen Assessment. De bedrijven beoordelen zichzelf en stellen hun prioriteiten voor de komende jaren vast. Ondertussen wordt duidelijk wat het concept ‘Smart Factory’ inhoud. Motto: de reis er naar toe is belangrijker dan de bestemming. De Masterclasses, beide met 8 deelnemende bedrijven, vonden plaats bij Variass in Drachten (21 september) en Centraal Staal in Groningen (28 september).

Growin Smart Factory Tour

RoSF ontving een grote groep bedrijven en organisaties uit de Noordzee-landen die zich in EU-verband bezighouden met Industry 4.0 en het MKB.  Wij verzorgde voor de deelnemers een Smart Factory Masterclass op de Digital Society Hub van de Hanze, en we namen ze mee naar Philips Drachten en Technologisch Added in Emmen. De 40 deelnemers waren erg onder de indruk van de mooie Noordelijke Industry 4.0 initiatieven. De Deense delegatie vroeg of ze het RoSF Assessment naar het Deens mogen vertalen. Dat gaan we regelen! Een uitgebreid verslag vande Smart Factory Tour staat hier.

Lekker zonder agenda

De meeste pilotprojecten zitten in de eindfase. Wat gebeurt er als je de pilotprojecten van RoSF door elkaar gooit? RoSF gaat op zoek naar doorbraken. Daartoe organiseren we extra sessies met de partners. Hier staat een mooi voorbeeld waar dat toe kan leiden.

Smart Industry Hub

Er wordt druk gewerkt aan de plannen voor de follow-up van RoSF. Dit wordt de Smart Industry Hub (SIH). De SIH wordt een samenwerking tussen de drie noordelijke Fieldlabs (RoSF, 5Groningen en Technologies Added), het Innovatiecluster Drachten en de Koninklijke Metaalunie en de FME. In het kader van de landelijke Smart Industry Agenda krijgt Nederland 5 regionale Smart Industry Hubs, bedoeld om de digitalisering van de industrie in een stroomversnelling te brengen. Eind december moet het plan gereed zijn.

Resultaten online

Wat levert RoSF eigenlijk op? Die vraag wordt ons steeds vaker gesteld. We verwijzen dan naar de  nieuwspagina van de website. Kijk eens wat er allemaal gebeurd! Een ecosysteem waar het Noorden mooi op verder kan bouwen. Over de formele afspraken die we met de overheden hebben gemaakt (aantal nieuwe banen, investeringen van bedrijven, aantal pilots, etcetera) rapporteren we via SNN. We liggen heel mooi op schema. Echter: we zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in wat onze 40 partners ermee kunnen. Daar gaan we de komende maanden over publiceren. We vroegen ze: “Wat doe je binnen RoSF, en wat heb je daar eigenlijk aan? Strategisch gesproken en in de ‘years to come’. Dat levert interessante inzichten op, die we graag delen. Blijf onze website volgen!