De eerste fase van het RoSF loopt eind van dit jaar af, hoewel een deel van de pilotprojecten ook in 2020 doorloopt. Een goede reden dus om na te denken over de toekomst tijdens de 6e Partnerdag in de kantine van de NOM. Wat gaan we doen met de opgebouwde kennis, het geweldige Noordelijke netwerk van bedrijven en organisaties rond Industry 4.0, de vele spin-off (zoals het nationale Smart Industry Assessment, Technologies Added, etc.) en onze mooie reputatie als best-practice-programma. Vast staat dat RoSF een prachtige springplank is, maar dat ‘de buit’  nog niet  binnen is, we staan ook pas aan de vooravond van de echte Smart Factory-doorbraak.

Wat stond er op het menu?

  • We hebben geïnventariseerd hoe de Smart Factory markt zich ontwikkeld. Wat wordt de supply chain? Waar liggen de kansen? Wat moet je als Solution Providers in huis hebben, en wat kun je als cluster aanbieden? De uitkomsten worden verwerkt in een gemeenschappelijk visiedocument.
  • Een presentatie van de nieuwe Smart Factory van Centraal Staal door Gejo Nanninga (Hanzehogeschool) en Kjeld va der Schaaf (KxA).
  • Aansluiting van RoSF bij de Noordelijke Digital Innovation Hub. Welke rol kunnen onze Solution Providers daarin gaan spelen?
  • Mooie presentaties van twee PhD-onderzoeken die binnen RoSF worden uitgevoerd door Boukje de Rooijer (TU Twente) en Nelson Chan (Rijksuniversiteit Groningen).
  • En dus een stevig gesprek over de toekomst van RoSF. De plannen liggen klaar, en worden op korte termijn gepresensteed.

Na afloop hebben we lekker gegeten in het Scandinavisch Dorp, waar onze nestor Jan Post, geheel in stijl, een indrukwekkend betoog gaf over autonomie, zichtbaarheid en ambitie.