Onder het motto: “Zonder beveiliging geen Smart Factory” organiseerde RoSF een dagvullende, praktische workshop over Cyber Security.

  • Op de prachtige locatie van Bytesnet, op de Zernike Campus in Groningen
  • Met 17 deelnemende productiebedrijven, overwegend uit het MKB
  • Bijeengebracht door RoSF, InnovatieCluster Drachten en Ynova
  • Georganiseerd vanuit het landelijke Smart Industry Programma
  • Onder de zeer inspirerende leiding van Egbert Jan Sol van TNO en boegbeeld van de Nederlandse Smart Industry community.

Het praktijkgedeelte bestond eruit dat de deelnemers met een RapsberryPi simuleerde dat hun laptop een productiemachine was die op verschillende manieren werd gehackt door studenten van de Fontys Hogeschool uit Eindhoven. Bij elke ronde werden de hacks geraffineerder en moesten de deelnemers het beveiligingsniveau zien op te voeren. Tussen de sessies door werden ze bijgepraat over Smart Industrie. Een gouden formule en de deelnemers, van ervaren IT-ers tot beginners, waren zeer enthousiast.

Het is belangrijk dat alle maakbedrijven zich realiseren hoe belangrijk cyber security wordt, ook bedrijven die zich niet vrijwillig aanmelden. Daarom gaan we de workshop binnenkort herhalen in Emmen bij het Fieldlab Technologies Added en in Friesland. Nadere info volgt zo spoedig mogelijk.