Het Noord-Nederlandse consortium Region of Smart Factories (RoSF) presenteerde zich in de week van 24-29 April met veel succes op de Hannover Messe. De grootste technologiebeurs ter wereld stond dit jaar in het teken van de vierde industriële revolutie. Omdat de USA dit jaar het gastland was, bracht Obama een bezoek aan Hannover. RoSF maakte onderdeel uit van het Holland Hightech House, georganiseerd door het FME.

Voor deze beurs heeft het RoSF-consortium een Virtual Reality laten maken door het studentenbedrijf Combin3D van de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden. Onder de titel “Your journey to the Region of Smart Factories” wordt de kijker in 3D meegenomen van de eerste tot de vierde industriële revolutie om uiteindelijk uit te komen in Noord-Nederland als de Region of Smart Factories. Dankzij deze virtual reality was RoSF de grote publiekstrekker van het Holland High Tech House. Meer dan 1500 bezoekers, waaronder heel veel studenten, ‘beleefden’ het virtuele avontuur, met als meest gehoorde reactie ‘Amazing’.

RoSF organiseerde ook een busreis naar de Hannover Messe, waar 55 Noordelijke ondernemers aan deelnamen. Zij kregen een specifieke Smart Factory tour aangeboden door de partners uit RoSF.  De deelnemers, waaronder veel bedrijven die geen onderdeel zijn van de RoSF-groep, waren erg enthousiast over de reis met het aansluitende diner. Maar men was ook zeer onder de indruk van de snelle stappen die gezet worden rond de slimme fabriek, onder meer op het terrein van robotica en big data. De Hannover Messe van 2016 zal de boeken in gaan als de definitieve doorbraak van smart factories.

De Hannover Messe is elk jaar hét trefpunt van de Nederlandse high tech-industrie. De delegaties die daarop afkomen wisten de weg naar het RoSF, als het grootste fieldlab op de landelijke Smart Industry Agenda, goed te vinden. De boodschap dat het Noorden zich aan het ontwikkelen is als een internationale hotspot voor Smart Factories zal extra lang blijven hangen dankzij de Virtual Reality.

Op de foto’s een aantal hoogtepunten van deze zeer succesvolle week voor RoSF, met onder andere delegaties van de SER en FME, Monique van Daalen (NL ambassadeur in Duitsland), Ineke Dezentjé (voorzitter Team Smart Industry), Bertolt Leeftink (DG EZ), Egbert-Jan Sol (directeur Programmabureau Smart Industry) vertegenwoordigers van het RoSF-consortium zoals Rob Goossens (Fokker), Rob Karsmakers en Jan Post (Philips), Marco de Vos (ASTRON) en Kjeld van der Schaaf van KxA.

DSC_0256DSC_0207DSC_0179DSC_0314DSC_0242DSC_0221DSC_0288DSC_0272DSC_0281DSC_0333DSC_0327DSC_0261DSC_0565DSC_0413DSC_0373DSC_0512IMG_1752IMG_1758IMG_1724