JB Besturingstechniek uit Oosterwolde was de gastheer van de eerste – geheel uitverkochte – Masterclass Smart Factory op 1 juni. Ruim 30 bedrijven hebben daarin kennis gemaakt met het Smart Factory-concept. De Masterclass werd gegeven door Anno Cazemier (Langhout en Cazemier) en Hans Praat (NOM).  Na een theoretische uiteenzetting hebben de bedrijven aan de hand van het Smart Factory Assessment vastgesteld hoe ver ze zelf zijn op weg naar hun eigen Smart Factory, en wat de volgende stappen ze zijn. De deelnemers waren erg enthousiast over de inzichten die het Smart Factory Assessment biedt, en over de praktische waarde ervan voor hun eigen eigen praktijk.

Deze 1e Masterclass vond plaats in het kader van de Smart Factory Tour. Deze wordt georganiseerd door RoSF in samenwerking met FME, de Metaalunie en de KvK om andere bedrijven uit het Noorden bij de Region of Smart Factories te betrekken. Er is ook gesproken over de onderwerpen die tijdens de Smart Factory Tour aan bod moeten komen. De deelnemers gaven daarbij aan vooral op zoek te zijn naar handvatten om strategische keuzes te maken (“Hoe ver moet ik gaan, gelet op mijn markt en mijn mensen? Wat zijn de kosten en de opbrengsten?”) en het concept praktisch uit te rollen, bijvoorbeeld middels robotica en de onderliggende IT-infrastructuur en naar inspirerende voorbeelden bij andere bedrijven.

We kijken terug op een zeer succesvolle bijeenkomst. De Masterclass zelf zal vaker gegeven gaan worden voor andere groepen. De volgende stop in de Smart Factory Tour is het ‘supercollege’ aan de RUG op 10 oktober. Meer informatie vindt je hier.