We kijken terug op een zeer succesvolle Hannover Messe. RoSF was onderdeel van de Noordelijke HTSM-stand. De Hannover Messe is, als grootste technologiebeurs ter wereld, de Heimat van de Vierde Industriële Revolutie. De uitdaging was om op dit wereldpodium het Noorden in het spotlight te krijgen als een aankomende “Region of Smart Factories.” We hebben gekozen voor een speelse, maar educatieve invalshoek. De Virtual Reality van RoSF brengt de aanloop tot de vierde industriële revolutie in beeld. De Smart Factory Game (binnenkort online) laat vervolgens zien was Smart Factories zijn en met de Configurator, ingebracht door Technologies Added, konden bezoekers hun eigen Smart Factory in elkaar sleutelen.

MKB-wisselpresentaties

RoSF staat voor de vierde keer met een eigen stand op de Hannover Messe: eerst als project, en later als consortium. Dit jaar werd een nieuwe stap gezet doordat MKB-bedrijven zichzelf één dag op de RoSF-stand konden presenteren. De eer viel te beurt aan STT, Demcon, Reden, Variass, Contracts11 en Elfskot. Bij elkaar  gaven deze bedrijven een mooi overzicht van het Noordelijke technologie-aanbod. De ondernemers zelf waren erg tevreden over hun debuut op de Hannover Messe. Deze formule wordt volgend jaar zeker uitgebreid.

Delegaties

De Hannover Messe, net over de grens, is de jaarlijkse “Get Together” voor de Nederlandse Higtech industry. Alle Nederlandse inzendingen lobbyen om de aandacht van de VIP’s met hun delegaties. De Messe is daarmee ook een barometer hoe je ligt op de nationale agenda. RoSF sprong er weer goed uit. Ineke Dezentjé-Hamming, boegbeeld van de landelijke Smart Industry Agenda, liet zich uitgebreid informeren over de voortgang van de Noordelijke Fieldlabs RoSF en Technologies Added. Prins Constantijn had in onze stand een ontmoeting met Niek de Jong (Sustainder) en Berco Beute (Contracts11) overs startups en blockchain.

Ondernemers én scholieren

Er was ook veel belangstelling vanuit Noord-Nederland zelf. Een delegatie van 50 ondernemers en bestuurders, onder leiding van gedeputeerden Henk Brink (Drenthe) en Sander de Rouwe (Fryslân) stapte in Groningen in de bus voor een bezoek aan de Hannover Messe. Daar werden ze door Hans Praat van de NOM geïnformeerd over de resultaten van het 1e jaar RoSF, waarna de gedeputeerden de Smart Factory Game officieel in gebruik namen. In de middag werd de delegatie rondgeleid over de beurs door Anno Cazemier en Wilbert van der Eijnde van het RoSF-team. Deze reis werd georganiseerd door de NOM in samenwerking met de KvK, FME en de Metaalunie.

Maar het hoogtepunt was misschien wel het bezoek van 100 middelbare scholieren uit het Noorden, dat werd georganiseerd door IturnIT. Op de RoSF stand werd ze uitgelegd wat ‘Smart’ betekent, zodat ze beter de kern van de Hannover Messe zouden begrijpen. Na een oorverdovende yell (“We are the Region of Smart Factories”) gingen ze de beurs over om een speurtocht te doen.

Persaandacht

De Noordelijke Hightech stand werd georganiseerd door de NOM. Naast het Smart Factory-thema werd in de Noordelijke stand aandacht besteed aan Smart Health (onder aanvoering van de Health Hub Roden) en Smart City, door Sustainder. De pers besteedde ruime aandacht aan Noord-Nederland op de Hannover Messe, onder andere in Noordzakelijk en in het Dagblad van het Noorden.