Deze week vindt de jaarlijkse Hannover Messe plaats, de grootste technologiebeurs te wereld. Noord-Nederland heeft voor de 6e keer op rij een eigen stand. De basis daarvoor wordt gevormd door een grote groep bedrijven die zich hebben verenigd onder de naam “Region of Smart Factories.” Dit zijn bedrijven die zich specialiseren in het ontwikkelen en verbeteren van productieprocessen en het ontwikkelen van de fabriek van de toekomst (‘Smart Factories’).

Demonstratieprojecten
De Noordelijke inbreng op de Hannover Messe staat dit jaar in het teken van ‘kunstmatige intelligentie.’ Dit is de nieuwste generatie computertechnologie waardoor producten zelflerend worden en steeds betere presentaties gaan leveren doordat ze zich aanpassen aan de gebruiker. Noord-Nederland wil op dit gebied voorop gaan lopen.

Om de wereld te overtuigen zijn er in de Noordelijke stand allerlei demonstratieprojecten te zien. Zo presenteert Philips uit Drachten en Target uit Groningen een scheerapparaat dat de gebruiker feedback geeft en hem zo leert om beter te scheren. JB Besturingstechniek uit het Friese Oosterwolde toont een zelflerende sorteermachine en Cosmonio uit Leeuwarden en Demcon uit Groningen passen kunstmatige intelligentie toe om meettechnieken te verfijnen. De Drentse delegatie bestaat uit Sustainder, dat intelligente straatverlichting maakt en Technologie Added uit Emmen, waar MKB bedrijven van slimme en duurzame producten samen onder een dak produceren. Eén van eyecatchers is een groep robotjes die in teamverband als taken kunnen uitvoeren. Dit is een researchproject van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook de Zernike Campus laat zich nadrukkelijk zien op de Duitse beurs op zoek naar bedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie die zich op de Groningse campus willen vestigen.

Nieuwe banen
Volgens Hans Praat van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (de NOM), die de delegatie aanvoert, is de keuze voor kunstmatige intelligentie als uithangbord voor de Noordelijke technologiesector, begrijpelijk. “Noord Nederland is sterk in digitalisering, kunstmatige intelligentie en Smart Factories. Die combinatie gaat ons in de toekomst een schone economie en veel nieuwe en goede banen opleveren.”

De belangstelling voor deze technologiebeurs vanuit het Noorden wordt elk jaar groter. Woensdag gaat er een bus met 50 ondernemers naar Hannover en donderdag gaan er 100 techniek-studenten. Ook staatssecretaris Mona Keijzer zal de Noordelijke stand bezoeken. De beurs duurt nog tot aanstaande vrijdag.