Wat levert RoSF eigenlijk op? Die vraag wordt ons steeds vaker gesteld. We verwijzen dan naar de nieuwspagina van de website. Kijk eens wat er allemaal gebeurd! Een ecosysteem waar het Noorden mooi op verder kan bouwen. Maar we zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in wat onze 40 partners er mee kunnen. Daar gaan we de komende maanden over publiceren. Hans van Eerden, die ook schrijft voor Link Magazine, vroeg aan alle partners: “Wat doe je binnen RoSF, en wat heb je daar eigenlijk aan? Strategisch gesproken en in de ‘years to come’. Deze keer: KxA met hun data-softwareproduct Drys.


Profiel
KxA, gevestigd in het Groningse Visvliet, helpt organisaties bij het aangaan van hun big data-uitdagingen. Door te leren van data kunnen ze nieuwe kennis genereren, die kan worden gebruikt om de werking van organisaties en systemen beter te begrijpen en te verbeteren. KxA heeft zich gespecialiseerd in data-oplossingen voor industrie, verkeer en zorg. De dienstverlening van KxA is gebaseerd op het nplex softwareplatform, waarop ontwikkelaars grootschalige dataverwerkende applicaties kunnen bouwen. Om te kunnen groeien en meer bedrijven met zijn data-oplossing te bereiken, ontwikkelt KxA zich van projectenbedrijf tot productontwikkelaar met een focus op de industrie. Drys is daarvan het eerste resultaat. Drys, dat begin dit jaar werd gelanceerd door staatsecretaris Mona Keizer, wordt nationaal gezien als een doorbraak in de wereld van Smart Factory.

Wat doet KxA binnen RoSF?
Op een van de assemblagelijnen in de smart factory in Drachten produceert Philips de OneBlade, een shaver met unieke technologie die een (‘hipster’) baard op elke gewenste lengte kan verzorgen. Deze lijn genereert heel data, waaruit Philips wil leren over performance, kwaliteit en storingen om te komen tot een hogere opbrengst en kwaliteit en minder uitval. Het streven is een zelflerend productiesysteem in te richten door de zogeheten smart cycle (meten, inzicht verkrijgen, begrijpen en beslissingen ondersteunen) te sluiten. In een RoSF-project ontwikkelt KxA hiervoor een big data-softwareproduct, onder de naam Drys.

In een tweede RoSF-project, bij Centraalstaal in Groningen, draagt KxA bij aan het koppelen van digitale processen. Doel is de aansturing van een complete productielijn te integreren in één platform en uit te breiden met ‘smart factory’-verbeteringen.

Screenshot van Drys op de werkvloer.

Wat levert het op?
Kjeld van der Schaaf, directeur KxA: “We willen niet slechts een platform bieden, maar de klant met een goed softwareproduct helpen om echt een probleem op te lossen. Drys is zo opgezet dat het systemen in de smart factory kan integreren. Het bundelt de software voor data-acquisitie en -analyse met MES (Manufacturing Execution System) en combineert daarmee wat voorheen meerdere softwarepakketten vereiste. Dat vergroot het gebruikersgemak en de flexibiliteit. Drys is eenvoudig uit te breiden met klantspecifieke applicaties en heeft een modulaire opbouw. Zo kan de gebruiker bijvoorbeeld met data-acquisitie en -analyse beginnen, zonder meteen al voor de productiebesturing op Drys over te hoeven gaan.”

Redmer van Tijum, senior process engineer en projectleider van de RoSF-pilot bij Philips Drachten: “Wij hebben het big data-platform van KxA gekoppeld aan onze productielijn, omdat wij meer inzicht willen krijgen in wat de producten op de lijn doen. We hebben in onze fabriek met complexe problematiek van doen: er zijn seriële processen, parallelle processen en processen met buffers. Als er dan iets fout gaat, kan de operator de oorzaak niet altijd makkelijk vinden. Daarom willen wij meer leren van de data die we automatisch in de lijn verzamelen. KxA heeft daarvoor met Drys een goedwerkende oplossing ontwikkeld.”

Door KxA in RoSF ontwikkeld: Drys verzorgt voor mkb-bedrijven de complete procesbesturing tussen werkvloer en kantoor (ERP), inclusief big data-acquisitie en -analyse.

Wat betekent RoSF voor KxA?
Kjeld van der Schaaf is blij met de mogelijkheden voor co-creatie: “RoSF biedt ons een veilige omgeving om samen met een klant een nieuw product te ontwikkelen en te valideren. We krijgen meteen terugkoppeling uit de echte productiewereld. Philips is heel ervaren en veeleisend in de samenwerking met leveranciers zoals KxA en legt de lat meteen hoog. Het project heeft bevestigd dat Drys goed functioneert en voldoet aan de verwachtingen van een industriële klant zoals Philips. Daar werkt het nu op één lijn, maar het is wel met hun systemen op enterprise-niveau te integreren.”

KxA mikt vooral op het mkb: “Bij mkb-bedrijven in de maakindustrie is Drys juist geschikt voor besturing van hun complete productieproces. We zien daar veel kansen voor datagedreven produceren en verbeteren. Nu beginnen we met de uitrol bij uiteenlopende klanten en voegen dan telkens een stukje maatwerk toe. Want in de praktijk blijkt pas wat een klant precies wil. De klant wil in ieder geval een product zoals Drys; dat heeft RoSF ons al geleerd.”